Design getekend door moeder natuur

Terras als trekpleister

Hoe goed is het huwelijk tussen een Indische beige natuursteen en een blauwe hardsteen? Een droom volgens familie Van de Gaer uit Hakendover die haar terras liet aanleggen met beide steensoorten. Het bedrijf 'Tuinen en Zo' uit Olen tekende voor het concept en de aanleg. Natuursteenspecialist Dils D&W uit Hulshout zorgde voor een perfecte kwaliteit en levering.

"In een tuin speelt de natuur de hoofdrol. Net daarom is het omringende materiaal belangrijk."

terras natuursteen Toen in 2013 hun terras van 35 m2 aan renovatie toe was, deden Greet en haar man een beroep op 'Tuinen en Zo'. Greet Van de Gaer: "Onze voorkeur ging sowieso uit naar een terrastegel in blauwe steen omdat we al tuintrappen hadden in dat materiaal, maar het was zaakvoerder Tom die op het idee kwam om die te combineren met beige natuursteen. Een concept waar we ons volledig in konden vinden. Tom is daarop naar leverancier Dils gestapt voor advies en de bestelling."

"Het resultaat is bijzonder geslaagd", zegt Dave Dils die van vader op zoon de kennis van en liefde voor natuursteen meekreeg. "Als ik dit project aan mijn klanten laat zien, zijn ze doorgaans meteen verkocht. De twee steensoorten zijn beide verouderde tegels waarvan de kleuren goed bij elkaar aansluiten. De Indische Tandoor Yellow is een zeer harde kalksteen die ook in grotere formaten verkrijgbaar is. Hij is al een tijdje op de markt maar is nu aan een stevige revival als terrastegel bezig. Vooral de kleur valt erg in de smaak."

Over trends en smaken

Maar smaken verschillen en evolueren met de tijd. Hoe zit dat bij natuursteen precies? Dave Dils: "Natuurlijk kan je ook in natuursteen trends onderscheiden. Maar de term 'tijdloos' is toch echt wel uitgevonden voor natuursteen. Dit in tegenstelling tot keramische tegels, wat echt een wereld is van wisselende kleuren, designs en motieven. Bij natuursteen zit het design in de grond. Voortdurend zijn er pogingen om de look van natuursteen na te bootsen, maar ik zie altijd het verschil. Natuursteen leeft, past bij elke smaak en heeft karakter. Het materiaal krijgt een patina en wordt mooier met de tijd."

In formaat en afwerking zijn dan weer wel duidelijke evoluties. Natuursteen speelt hier vlotjes op in.

Dave Dils: "Vroeger koos iedereen standaard voor het formaat 40 op 40 cm. Vandaag is dit de uitzondering. Grootformaattegels zijn in en het mag allemaal ook wat meer kleur hebben. Terwijl men vroeger neigde naar donker - denk aan grijs, antraciet en donkerblauw - mag de topkleur nu ook in een andere tint zijn zoals oker en bruin. Dat zien we zowel in binnen- als buitentoepassingen. Door te spelen met legpatronen, afmetingen, tinten, ... krijgt een natuurstenen vloer een apart cachet."

Plaatsing maakt het verschil

Zijn er bij de plaatsing van Tandoor Yellow bijzondere aandachtspunten? Dave Dils: "De plaatsing gebeurt volgens de traditionele methode. Omdat er wat dikteverschil zit op de stenen, moeten ze in de mortel. Natuursteen is iets poreuzer dan keramische tegels waardoor hij zich beter hecht aan de ondergrond. Ondanks de modernste technieken bestaat de kans dat keramische tegels na een tijd loskomen. En zoals voor elk materiaal geldt, is een goede afwatering belangrijk.

Daar bestaan voorschriften voor opgesteld door de federatie. Water dat op een oppervlak blijft staan, sijpelt in, bevriest en zet uit waardoor de tegels kunnen barsten."

Genieten in plaats van poetsen

Hoe onderhoudsvriendelijk is een terras in natuursteen? Greet Van de Gaer: "Na de winter schuur ik de terrastegels gewoon even met natuurzeep, dat is alles. Er is heel weinig onderhoud aan. We hebben totaal geen last van mossen of groenaanslag." "Dat komt omdat mossen zich niet hechten aan de steen, maar aan de kleine vuildeeltjes die zich op een oneffen oppervlak gaan nestelen", aldus Dave Dils. "De meest gebruikte afwerking voor natuurstenen terrastegels is de gebrande afwerking die daarna wordt geborsteld. Daar kan zich geen vuil op hechten, in tegenstelling tot een ruwere tegel die vroeger in trek was. Maar het is nooit de steen die bepaalt of er mossen op komen, wel de bewerking."

Van groeve tot werf

Een terras in natuursteen is voor het leven en dankzij het toenemende aanbod uit Azië ook erg betaalbaar. Dave Dils: "Natuursteen is inderdaad goedkoper geworden in vergelijking met 20 jaar geleden. Toch moet je opletten met wat je koopt. Dankzij het internet kan je heel makkelijk rechtstreeks in Aziatische groeves kopen, maar je hebt geen controle op de selecties. Je kan er zeker van zijn: als het goedkoop is, dan is de selectie minder goed.

Wij werken al 20 jaar met dezelfde leveranciers die onze strenge kwaliteitscriteria kennen. Ik ga er ook regelmatig op bezoek wat zorgt voor een nauwe vertrouwensband. Van groeve tot werf, wat kwaliteit betreft, is dit de kortste weg."