Vlekkenloos natuursteen keukenplezier

Hoe je van een keuken een hotspot maakt

Een vloer in natuursteen in de keuken? Ben je dan niet méér aan het poetsen dan aan het koken? Het tegendeel is waar zegt Dirk Koninckx uit Molenstede, die precies omwille van de onderhoudsvriendelijkheid voor een natuurstenen vloer koos. En omdat die heel erg mooi is. Uiteraard.

Foto's keuken in natuursteen

"De vloer is de basis van alles. Ze drukt een stempel op hoe je een ruimte beleeft."

Vier jaar geleden bouwde Dirk Koninckx een nieuwe woning, en dat al voor de derde keer. Hij kent dus het klappen van de zweep. Bovendien is hij zelf in de bouw actief. Voorheen als algemene aannemer, nu als zelfstandig dakwerker. Kwaliteit van materialen, daar heeft Dirk Koninckx een neus voor. En omdat hij op heel wat nieuwbouwwerven komt, kan hij zich uitgebreid informeren.

 Dirk Koninckx: "Voor de keuken en de hall zochten we een natuurlijke, donkere vloer die mooi aansluit bij de houten vloer in de andere ruimtes.  Met keramische tegels hadden we niet zo'n goede ervaringen. Mijn vrouw poetste soms twee, drie keer per dag de keukenvloer, en nog zag je vlekken als de zon erop scheen."

"Daarop zijn we naar 'Das Natuursteen' gestapt, de natuursteenspecialist in Molenstede. Die raadde ons een Belgische blauwe steen aan, en daar hebben we nog geen seconde spijt van gehad. Zo onderhoudsvriendelijk! Een ei dat op de grond valt? Even opnemen met keukenpapier en je ziet er niets meer van. We hebben ook een hond, en als die weer eens met z'n natte poten binnenkomt, geen probleem. Een vochtige dweil erover en klaar."

Weg met fabels

Groothandel van dienst was Dils D&W Natuursteen uit Hulshout, een bedrijf dat al meer dan 40 jaar ervaring kan voorleggen in natuursteen. Zaakvoerder Dave Dils: "Belgische blauwe hardsteen kan zeker in de keuken. Kies je voor een versie die een aantal verouderingsprocédés heeft ondergaan en een mooie patina gekregen heeft, dan zie je daar inderdaad niet veel meer op."

"Dat je een natuurstenen vloer moeilijk kan onderhouden, is dus een fabel die al lang achterhaald is. Natuurlijk spelen kennis en ervaring van de aanbieder een enorme rol. Wij informeren onze klanten goed en dat geeft vertrouwen. Keramische tegels verkopen makkelijk omdat het aanbod zo groot is, maar wil je een karaktervolle, onverslijtbare, onderhoudsvriendelijke vloer, dan is natuursteen de beste keuze."

Strenge selecties

Naast onderhoud en esthetisch aspect is er nog een andere reden om voor natuursteen te kiezen. Dave Dils: "Valt er een zwaar voorwerp op een gewone tegelvloer, dan blijf je dat zien. Bij natuursteen niet omdat de massa verkleurd is en er geen toplaag is. Let wel: natuursteen heeft de faam van kwaliteit, maar er zijn wel degelijk verschillen. Als handelaar-importeur kan je een verschil maken in een goede selectie van groeves en een vertrouwensrelatie met je leverancier. Daardoor zijn wij zeker dat onze natuursteen enkel komt van het beste deel van de groeve. De materialen zelf worden dan ook nog eens geselecteerd op basis van de hoogst mogelijke standaard. En verder door goed te luisteren naar wat de klant écht wenst en nodig heeft. Een goede afstemming is de basis voor een goed advies." Dirk Koninckx: "Voor ons was het eenvoudig, we hebben voor Belgische blauwe steen gekozen omdat die volledig overeenkwam met onze smaak en omdat we vertrouwden op het advies van een vakspecialist."

Of er een kwaliteitsverschil is tussen Belgische blauwe steen en die uit Azië? Dave Dils: "Je kan een Belgische blauwe steen nauwelijks onderscheiden van pakweg zijn Vietnamese tegenhanger. Wel is de Belgische maatvaster omdat hier modernere machines gebruikt worden. Die maatvastheid is een voordeel bij het plaatsen. De leveringstermijn is zowel voor de Belgische als Vietnamese blauwe steen hetzelfde. Met bijzondere afmetingen is het wel opletten. Die moeten op bestelling geproduceerd worden. Kies je dan voor een Belgische blauwe steen, dan duurt de levertijd ongeveer zes weken. Voor de Aziatische tegenhanger is dit twaalf weken."